Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

2 najdestruktivnija mita o ljubavi

Svi mi, priznali to ili ne, tražimo smernice i savete gde god i od koga god možemo, kada pomislimo da bismo mogli biti spremni da ponovo pronađemo ljubav i to onu pravu, koju želimo da traje. Nemamo recept za uspešnu ljubav, a to nas čini uplašenima. Većina nas je naučilo dosta lekcija o ljubavi i partnerstvu na svojoj koži, grešilo i verujemo da smo iz tih grešaka dovoljno naučili, ali još uvek postoji toliko informacija o tome kako pronaći i zadržati ljubav, te je važno shvatiti da nije sve ispitano, testirano i istinito, kao i da ste mnoštvo saveta o ljubavi bazira isključivo na nečijem ličnom mišljenju. Postoje mnogi mitovi o ljubavi i vezama koji, ukoliko ih se pridržavate, zapravo mogu naštetiti vašim mogućnostima da pronađete ljubav ili oštetiti vašu novu, još uvek netaknutu ljubav u cvatu. Danas, govorimo o 2 najdestruktivnija mita o ljubavi današnjice, koji Vas vrlo lako mogu uvući u svoju zamku i odvući Vašu vezu pogrešnom, silaznom putanjom. Ne dozvolite da upadnete u njihovu zamku!

mitovi o ljubavi

Ljubav je sve što vam treba

Ne, ljubav nekada nije dovoljna. Ovo jednostavno nije tačno. Da je ljubav uvek dovoljna, da je sve što vam treba i pobeđuje sve, zvuči romantčno u pesmama, romanima i filmovima, ali nije održivo kao istina o životu, odnosno ljubavi, što ovu tvrdnju čini mitom o ljubavi. Iako se slažem da je nit protkana tokom naše romanse ušivena ljubavnom rukom, ta jedna nit nije dovoljna sama po sebi, da čvrsto održi ljubav i vezu u životu. Svi želimo da verujemo da je bajka dovoljna i da ljubav pobeđuje sve, ali oslanjajući se isključivo na ljubav da nas „spase“, negiramo ostale osnovne elemente koji su neophodni za održavanje zdrave veze. Koji su to drugi elementi?

Poštovanje. Da bi ljubav uspela, trebavam snažna osnova uzajamnog poštovanja. Partner bi trebao istinski da vam se dopada, kao ceo paket, sa svim svojim manama i vrlinama i da mu/joj se divite. Njegove ili njene vrednosti treba da odražavaju vaše ili da su barem približne. Nije neophodno da imate identičan pogled na svet, ali pitanja koja su vam oboma važna moraju biti usklađena, da bi ljubav živela. Ovo ne samo da vam daje zajednički jezik, već smanjuje mogućnost za nesuglasice ili lične kompromise, zbog kojih mnogi požale vremenom.

Poverenje. Morate biti u stanju da verujete u svog partnera. Možete apsolutno voleti nekoga i ne verovati mu/joj, ali u čemu je onda poenta? Vaše srce nikada neće biti mirno, ukoliko neprestano budete morali da preispitujete motive i aktivnosti svog partnera. Poverenje je delikatno balansiranje koje zahteva otvorenu i iskrenu komunikaciju, ali ljubav bez poverenja nikuda neće dovesti, koliko god bila jaka, što čini tvrdnju da je ljubav sve što vam treba, samo još jednim popualrnim, destruktivnim mitom o ljubavi.

Zajednička interesovanja. Svakako da voleti nekoga može biti zabavno samo po sebi, ali takođe je moguće voleti osobu koja sa vama deli vrlo malo ili čak ni malo zajedničkih interesovanja. Ukoliko se oboje probudite svaki dan i zatvorite jedno drugom kako biste vodili konstantno odvojene aktivnosti, gde je zajedničko vreme vezivanja i povezivanja? Trebalo bi da postoje neka iskustva i hobiji u kojima oboje uživate i možete raditi zajedno.

Smatrati da je ljubav sve što vam treba i da ukoliko ima ljubavi, veza samim time mora da bude uspešna, je vrlo destruktivan mit o ljubavi. Pored ljubavi koju delite, ukolilo bilo koji od ovih sastojaka nedostaje, to neće stvoriti trajnu i uspešnu vezu, ma koliko ljubav bila snažna. Ljubav je suštinska komponenta da se sve to poveže, međutim, molim vas, nemojte upasti u zamku i verovati da je ljubav sve što vam treba. Potrebno vam je potpuno i kvalitetno partnerstvo, prožeto ljubavlju.

Ako je suđeno, uspeće

Ovo je jedan od najdestruktivnijih mitova o ljubavi, koji često navede ljude da postupaju sasvim pogrešno. Sudbina nije isto što i destinacija. Svi smo mi krenuli na naše ljubavno putovanje imajući na umu prelepu destinaciju, ali ne možemo samo šetati obalom i očekivati da će sudbina obaviti sav težak posao i uložiti trud umesto nas. Uspeh naše veze nije unapred određen u zvezdama, već posvećenošču i trudom koji smo spremni da ulažemo svakodnevno u svoju ljubav, partnera i vezu. Neki od njih podrazumevaju:

Kompromis. Vaša veza će biti serija pregovora, u koje ćete se oboje pozitivno uključiti. Mišljenje svakog partnera treba da se čuje i ceni. Nećete se uvek složiti oko svega i niko ne može uvek da dobije ono što želi. Nerazumno je verovati da će vaša budućnost jednostavno doći na svoje mesto bez komunikacije i spremnosti da jedni drugima budete prioritet i razumete važnost kompromisa.

Oproštaj. Zabrljaćete, grešiti, kao i vaš partner. Kada ste to vi, budite iskreni i spremni da tražite oproštaj, te ispravite svoje greške. Kad se to od vas zatraži, budite dovoljno ljubazni da pružite oproštaj. Ne morate zaboraviti, ali uvek morate biti u stanju da prihvatite iskreno kajanje nekoga koga volite. Oproštaj je akcija koja otpušta nezadovoljstvo i čini da ponovo krenete napred. Ne vodite se mitom o ljubavi da „ako je suđeno, uspeće i rešiće se“. Rešiče se i uspeće, samo ukoliko vi to omogućite.

Lako je imati nerealna očekivanja i izgubiti pojam o istinskim putevima ljubavi u magičnim romantičnim idejama u kojima sve na kraju, na ovaj ili onaj način ispadne bajkovito i uspešno do kraja života , ali ne možemo verovati da će prava ljubav uspeti, bez obzira na ono šta radimo sa njom. U stvarnosti je i te kako važno ono što radimo, ako ne i ključno. Postoji mnoštvo informacija i saveta o ljubavi i mnogi od njih su veoma vredni. Ipak, moramo koristiti mudrost i zdrav razum kada odlučujemo u šta verujemo i kako ćemo to primeniti u sopstvenom ljubavnom životu. Nemojte postati žrtva ova dva najdestruktivnija mita o ljubavi. Oba pomenuta mita o ljubavi negiraju rad i napor koji je neophodno uložiti u održavanje dugoročnog partnerstva. Na kraju, najbolji izvor za opstanakv vaše ljubavi ste vi. Upoznajte svoje srce, budite svesni svoje vrednosti, kao i vrednosti svog partnera i verujte u to da ste sposobni i spremni da volite onako kako vaša ljubav to zaslužuje.