Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Kad je vreme da potražite bračno savetovanje? 7 znakova da vam treba stručna pomoć

Kontradiktorno je kako, kao ljudi, imamo tendenciju da večito odlažemo stvari koje nam mogu doneti najviše olakšanja. Iako imamo veliku odbojnost na samom početku, kada se pomirimo sa istinom i zaista počnemo počnemo da radimo na problemima, uglavnom se osećamo mnogo bolje. Isto važi i za bračno savetovanje. Mnogo je razloga zašto bi parovima moglo biti potrebno bračno savetovanje, ali nekada zaista može biti teško uočiti znakove da je vreme da potražite stručnu pomoć i obratite se profesionalcu koliko želite da spasete svoj brak, pogotovo uz sram i stigmu koja ovaj postupak često prati. To je normalno, ne brinite. Teško je priznati da Vam je potrebna pomoć i da ne umete da rešite probleme sami. Stoga, najčešće čekamo dok se ne dogodi nešto zaista „loše“ i tek onda potražimo pomoć, kao poslednju šansu, ali postoji mnogo razloga zašto bi Vam moglo biti potrebno bračno savetovanje, čak i kada Vaša veza nije „na ivici“. Dakle, pre nego što se vaša veza ili brak otkotrlja u nepovrat, dozvolite mi da Vam ukažem na neke od načina na koje je bračno savetovanje ili terapija mogu preusmeriti i vratiti u život.

bracno savetovanje

7 znakova da je vreme da potražite bračno savetovanje i stručnu pomoć

Parovi često zbog mnogobrojnih obaveza oko posla i dece i brzog tempa života, zapostavljaju svoj intimni život i svoj odnos sa partnerom, koji je narušen. Neprijatne i ozbiljne razgovore odlažu danima, koji se pretvaraju u nedelje, pa čak i mesece. Često, parovi godinama „nemaju vremena“ da sednu i otvoreno porazgovaraju o svojim nedoumicama i problemima koje ih muče. Međutim, što se problemi duže “guraju pod tepih”, to odnos postaje napetiji i teže ga je popraviti. Upravo u ovakvim trenucima je pravo vreme da potražite bračno savetovanje. Uprkos stigmi koja je okružuje, stručna pomoć nije nužno poslednji kanap za koji ćete se uhvatiti, niti nešto čega bi trebalo da Vas bude sramota, već znak da Vam je stalo do Vašeg braka i partnera, te da ste spremni da radite na problemima koje imate. Ni jedna veza nije savršena, ali kada je vreme da potražite bračno savetovanje? Sledi 7 znakova da Vam treba stručna pomoć profesionalca.

Narušeno poverenje

Svaka veza i brak pre svega se temelje na uzajamnom poverenju, koje nažalost, neretko ume da bude narušeno vremenom. Ukoliko krijete bilo šta od svog partnera, bojite se da iskreno i otvoreno razgovarate sa njim ili njom, ili ste poprilično sigurni da Vaš partner ima tajne koje skriva od Vas, vreme je da potražite bračno savetovanje. Ovo je znak da vaša intima, bliskost i poverenje počinju da pucaju, te Vam u tom slučaju stručna pomoć terapeuta moće pomoći da pročistite vazduh i ponovo izgradite međusobno poverenje.

Rešavanje problema

Ukoliko otkrijete da se Vi i Vaš partner često prepirete, svađate ali nikada ništa ne rešite, vreme je da potražite bračno savetovanje. Nemojte ovo shvatiti pogrešno - čak i srećne, zdrave veze uključuju povremeno neslaganje i prepirke, međutim, razlika između onoga što Vi radite u Vašoj vezi i onoga što rade uspešni parovi svodi se na pravilnu komunikaciju i razrešenje problema. Ukoliko se Vaši pogledi na svet, mišljenja i stavovi često sukobljavaju, te ne možete da pronađete zajednički jezik koliko god se trudili, stručna pomoć je pravo rešenje.

Fizička intimnost

Možda imate neusklađen libido, neprijatna iskustva u prošlosti koja su ostavila traga na Vama ili se jedno od Vas ili oboje povukli iz romantičnih, strastvenih intimnih aspekata vašeg braka. Bez zdravog i ispunjenog seksualnog života, nema ni uspešne romantične veze, s obzirom da je fizička intimnost jedan od ključnih aspekata uspešnog braka i veze. Ne brinite, bez obzira na uzrok, fizička intimnost se uvek može povratiti ukoliko u vama i dalje ima želje i truda, a ukoliko sami ne znate kako, vreme je da potražite bračno savetovanje, kako bi Vas profesionalac uputio u pravom smeru.

Neverstvo

Ukoliko ste se u Vašem braku suočili sa neverstvom, kada god to bilo, pred vama je težak put. Ne očajavajte – do neverstva uglavnom dolazi zbog nezadovoljstva koje leži ispod površine, na kojem se uz stručnu pomoć može raditi. Stoga, ne očajavajte, puno parova je uspelo da prevaziđe posledice neverstva i održe svoju ljubav u životu, ali to nikada nije lako i ponekad zahteva malo dodatne podrške u vidu bračnog savetovanja, kako bi se trauma prevazišla, a odnos popravio. Čak i ako na kraju shvatite da ne možete da pređete preko nemilog događaja, bračno savetovanje Vam može pomoći da se oporavite i razdvojite na zdrav način.

Zajedničko vreme

Ukoliko je prošlo nekoliko meseci, a da Vi i Vaš partner niste imali „sastanak u dvoje“, odnosno proveli nasamo zajedničko vreme u kojem ste bili fokusirani jedno na drugo i uživali jedno u drugome, nešto nije u redu. Čak i ako je to samo zajednička šetnja, ručak ili piće posle posla, potrebno Vam je zajedničko vreme koje, pored užurbanih svakodnevnih obaveza i rasporeda, ne uspevate da odvojite. Problem je u tome što se parovima često obrnu prioriteti. Ukoliko imate problema u ovom aspektu, vreme je da potražite bračno savetovanje, koje će Vam pomoći da reorganizujete svoj život, rasporedite svoje prioritete i pronađete kompromis, kako bi vaša bliskost imala prostora da živi. Kada svoju vezu više ne stavljate na prvo mesto, ona će atrofirati, ali uz stručnu pomoć, možete je vratiti u život.

Ljubomora i bes

Ukoliko primetite da većinu vremena provodite ljuti na svog partnera, verovatno se osećate kao da nikada nećete moći da prevaziđete sve veće nezadovoljstvo i zameranje, koje se čini kao da raste iz dana u dan. Ali, uz stručnu pomoć i te kako možete. Da li je uz bes prisutna i ljubomora? Ne brinite, to ne mora da traje večno, ali svakako treba saseći što pre, kako konstantan bes ne bi malo po malo razarao Vaš brak. Ukoliko ste pasivno agresivni ili osećate bes i ljubomoru prema partneru koje ne znate kako da kanališete, vreme je da potražite bračno savetovanje.

Podrška

Imati osećaj da Vaš partner, koji bi trebao da bude Vaš životni saputnik, ne čuva Vaša leđa i da od njega ili nje nemate podršku i oslonac koji su Vam potrebni, to može biti užasno iscrpljujuće. Ali, nažalost, ne znaju svi ljudi kako da budu dobar sistem podrške ljudima koje vole, čak i ako to žele. Stoga, ukoliko se ne osećate emotivno zaštićeni od strane partnera, vreme je da potražite savet od stručnjaka, koji Vam bračno savetovanje može pružiti.

Da li vam je potrebno bračno savetovanje?

Ukoliko primetite bilo koji od ovih znakova da je vreme da potražite bračno savetovanje, ne bi bilo loše da se okrenete stručnjacima. Imajte na umu da terapeuti i bračni savetnici nemaju magični štapić kojim će zamahnuti i u trenutku rešiti probleme koji su se vremenom gomilali u Vašem braku ili vezi, ali svakako će Vam pružiti sredstva, savete i smernice, uz pomoć kojih ćete moći da napravite prvi korak ka napretku, radite na Vašem odnosu i pronađete način da rešite probleme i prevaziđete neusklađenosti, ukoliko mislite da je to moguće. Uvek možete da okončate svoj brak, ali neka Vam to ne bude prvi izbor, samo jer je najalkši. Ukoliko volite svog partnera i ne želite da bacite u nepovrat sve što ste zajedno izgradili, morate biti svesni da su brak i veza nešto na čemu se konstantno mora raditi. Ni biljka neće rasti, ukoliko je ne zalivate i ne ulažete trud u njen napredak. Tako je i sa ljubavlju, kojoj je ponekad, možda samo potrebno malo stručne pomoći da je preusmeri ka suncu.