Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Da li brak bez ljubavi može da opstane?

Nema lepše emocije od ljubavi. Ljubav je ono što nas spaja i privuče nekome, ali da li je ona dovoljna da nas zadrži na okupu? Što ste duže sa nekime, shvatate da leptirići u stomaku nisu toliko prodorni i da nije uvek sve med i mleko. Bez obzira na to koliko ste dugo zajedno, možda će doći trenutak kada će vas sam pogled na vašeg partnera naterati da se zaključate u kupatilo na neodređeno vreme. Ukoliko mislite da taj osećaj može odneti jednostavan poljubac, zagrljaj ili lepa reči, možete imati srećnu zajednicu. Ali, ovo takođe mogu biti znaci da ste u braku bez ljubavi, koji vas ne ispunjava. Brakovi bez ljubavi češći su nego što mislite, a postoji mnoštvo rešenja za ublažavanje dileme u kojoj se možete naći, ukoliko strahujete da ste u braku bez emocija. Da li živite u braku bez ljubavi i da li brak bez ljubavi može da opstane?

brak bez ljubavi

Brak bez ljubavi

Odrastajući, verovatno ste o braku razmišljali kao o bajci. Znate - beli vitezovi, princeze i odlazak u zalazak sunca, živeći srećno do kraja života. Ali, ova maštarija se ne ostvaruje svima. Čak i ako ste u relativno srećnom braku, on možda neće biti savršen kao što ste se nadali – i to je u redu. Svaki brak ima svoju uspone i padove. Međutim, važno je znati kako razlikovati brak bez ljubavi od prolaznih faza i rešivih problema. Kada u braku nema emocija i ljubavi? Vrlo je lako pomešati brak bez ljubavi sa brakom bez seksa i intimnosti, ali to su dve različite stvari. Učestalost seksualnih odnosa u vezi može da varira, i nije nužno povezan sa manjkom emocija, dok biti u braku bez ljubavi jednostavno znači da se ne osećate voljeno, poštovano ili ispunjeno od strane svog partnera. U braku bez ljubavi, vaše emocije prema partneru nisu iste, niti su vaše emotivne potrebe zadovoljene u tom odnosu.

7 znakova da ste u braku bez ljubavi

Nakon čarobne faze “medenog meseca”, kada stanete sa obe noge na zemlju, tek tada prvi put skidate ružičaste naočare. Upoznajete svog partnera u bračnom odnosu, i tada se dosta stvari promeni. Kako veza postaje ozbiljnija počinjete da shvatate da nije sve u leptirićima u stomaku, već da je za ljubav potrebna dobra komunikacija, povećenost, trud i rad. Ali, do koje mere su te promene normalne i rešive, a kada one signaliziraju brak bez ljubavi? Kako prepoznati da li živite u braku bez emocija ili je to samo prepreka na putu do sreće? Brak bez ljubavi ne događa se preko noći. Ljubav prema osobi kojoj ste izgovorili sudbonosno “da” i sa kojom ste delili život ne može samo da isčezne. Na kraju, jedini način da otkrijete da li ste zaista u braku bez ljubavi, zavisi od toga kako se osećate. Postoje određeni znakovi koji ukazuju da nešto ozbiljno ne valja u vašoj vezi i da je možda vreme da svatko ode svojim putem. Da li ste u braku bez ljubavi? Saznajte odmah.

Udaljenost

Lako je izgubiti bliskost sa partnerom zbog užurbanog tempa života, posla i drugih obaveza, zbog čega nemate mnogo vremena jedno za drugo. Ovakvi periodi su normalni u svakom odnosu. Međutim, ukoliko se volite, to će vam teško pasti, partner će vam nedostajati, a stvari će se vratiti u normalu čim se “dočepate” jedno drugoga. Ukoliko se osećate emotivno distancirano i udaljeno od svog partnera tokom dužeg perioda ili bez očiglednog razloga za to, postoji šansa da su se vaša osećanja promenila, da ste se zasitili jedno drugog i da ste u braku bez ljubavi.

Izbegavanje

Da li vam se čini da se duže zadržavate na poslu nego što morate ili provodite vreme besciljno lutajući po prodavnicama, samo da ne biste morali da idete kući? Kada konačno imate vremena da provedete zajedničko veče sami, da li se oboje isključite, svako na svom telefonu, bez tema za razgovor ili odlazite u krevet u različito vreme? To bi mogli biti podsvesni signali da niste zadovoljni i da ste u braku bez ljubavi.

Prioriteti

Posao, stres oko zarađivanja novca i druge obaveze umeju da “usisaju” romantiku iz braka. Ali, ukoliko primetite da su vam druge stvari istinski važnije od vašeg partnera ili da vam do njega nije stalo ni približno koliko do karijere ili nečeg trećeg - to može biti znak da ste u braku bez ljubavi i emocija.

Intima

Možda ste ređe intimni s partnerom, što ne mora biti znak braka bez ljubavi. Međutim, ukoliko krevet koristite za sve osim za seks, a privlačnost i intima sa partnerom više nisu iste, to nije dobar znak. Emotivna udaljenost između partnera često se odražava i na psihičku i fizičku udaljenost, a intimni odnosi bez emocija nisu karakteristika braka u kojem ima ljubavi.

Gubitak volje

Ljubav je snažna emocija, ali ravnodušnost takođe. Ukoliko vam više nije stalo do toga šta vaš partner radi, kako se oseća, kao ni do toga da li će vaš brak opstati, jer vam je svejedno šta će se desiti sa vašom pričom, onda je to vrlo očigledan znak da je to brak u kojem više nema ljubavi. Ukoliko ste izgubili volju da se borite za taj odnos i trudite da popravite stvari, situacija je jasna, jer - gde ima ljubavi ima i volje.

Da li brak bez ljubavi može opstati i imati budućnost?

Da i ne. Brak je samo jedan od mnogo načina da ispunite i obogatite svoj život, ali samo kada je to brak u kojem ima ljubavi i sreće. Na vama je da odlučite da li je vaš brak vredan spašavanja, da li ima perspektivu i da li je ljubav poptuno iščezla ili je samo trebate probuditi. Ukoliko svoju sreću ne vidite pored svog bračnog partnera, nemojte očajavati. Nisu svi brakovi namenjeni da traju zauvek - i to je u redu. Vremenom se razvijamo i menjamo, a to nekada može značiti i da “prerastemo” odnos u kojem smo. Ukoliko ipak mislite da vaš brak može opstati, na vama je da izgradite snažnu emotivnu vezu sa partnerom i uložite trud da se vaš brak i odnos poprave. Evo i kako:

Otvorena komunikacija

Razgovarajte otvoreno sa partnerom o tome šta vas je uopšte spojilo – vratite se na početak veze i vaša očekivanja od nje. Da li je to još uvek ono što vas pokreće? Da li među vama i dalje ima ljubavi i želje za zajednicom? Imajte na umu da ovo može biti bolan razgovor. To će vas možda osvestiti koliko ste se udaljili, ali takođe može i ukazati na činjenicu da vas zajedničke vizije i dalje oboje motivišu, u kom slučaju je brak bez ljubavi samo rezultat manjka truda.

Vreme

Nakon iskrenog razgovora, uzmite neko vreme za sebe, kako biste na miru razbistrili glavu i razmislili o svom braku bez emocija. To ne mora da podrazumeva drastične poteze poput iseljavanja. Dovoljno je da oboje uzmete neko slobodno vreme odvojeno, kako biste procenili situaciju iz druge perspektive i “hladne glave”. Za to vreme, razmislite kako se osećate udaljeni od partnera. Bolje ili gore? Prilika da izdahnete i udaljite se jedno od drugog može stvari učiniti jasnijima i staviti ih u novu perspektivu.

Trud

Ukoliko smatrate da se vaš brak bez ljubavi može spasiti i popraviti, biće potrebno mnogo želje, truda i rada na njemu. Ako niste sigurni da sami možete prevazići probleme, uvek je korisno obratiti se profesionalnom bračnom terapeutu ili savetniku za pomoć. Gde ima volje – uvek ima i načina.

Ljubav bez braka ili brak bez ljubavi?

Kao što ima brakova bez ljubavi, ima i ljubavi bez braka. Danas imamo potpunu slobodu da ne budemo u nezadovoljavajućim i neispunjavajućim odnosima. Imamo slobodu da svoj život krojimo po svojoj meri i budemo u odnosima koji nas ispunjavaju ljubavlju, bili oni ozvaničeni brakom ili ne. Stoga, kao što možete pronaći iskrenu ljubav i ako niste u braku, isto tako ne morate biti u braku bez ljubavi, samo zato što je taj odnos “krunisan”. Nikada ne poistovećujte neuspeli brak, sa neuspehom.

Veze mogu doneti nešto sjajno u naš život i bit ivažna životna lekcija, čak i ako su samo na određeno vreme. Stvarate uspomene, razvijate se i rastete, iskusite duboku ljubav, a kada se ona završi, možete nastaviti da se osećate tako sa drugim partnerom, koji će zadovoljiti vaše nove potrebe ili pronaći svoju sreću sami, mudriji za jedno veliko iskustvo više. U svakom slučaju, sve opcije (kojih je uvek!) su bolje po vaše blagostanje od braka bez ljubavi i emocija. Ukoliko to ikada zaboravite, setite se jednog mudrog citata spisateljice Elen Kej: “Ljubav je moralna i bez legalnog braka, ali brak je nemoralan bez ljubavi.”