Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Kako pronaći i postići balans u životu?

U životu nam često deluje kao da žongliramo sa milion stvari istovremeno, a obično je, zapravo, slučaj da konstantno pokušavamo da učinimo previše stvari odjednom. Pronaći zdravu životnu ravnotežu, odnosno balans u životu, znači uskladiti sva područja vašeg života, tako da se ona ne potiru, ne sabotiraju međusobno i ne budu u konstantnom sukobu. Da li ste se ikada zatekli da previše radite ili pokušavate previše toga da postignete, te usled toga zanemarujete vreme sa porodicom, prijateljima, partnerom, svoje slobodno vreme za opuštanje, hobi ili drugu rutinu koja bi bila dobra po vaše mentalno i fizičko zdravlje?

Postoje ljudi koji su neprestano zauzeti i obavljaju više zadataka od jednom. Ponekad je teško isključiti mozak i usredsrediti se na prisustvo u sadašnjem trenutku. Ukoliko se nađete u nemogućnosti da odvojite vreme za kuvanje zdravih obroka ili da pravite pauze da povremeno pomirišete ruže u prolazu, to je možda crvena zastavica da ste na opasnom putu ka tome da „pregorite“. Pronaći balans u životu znači da svako područje vašeg života ostaje tamo gde treba, u trenutku u kojem treba. Kako postići balans u životu? Šta možete da uradite kako biste težili balansu, miru i uživanju u svakom danu, bez stresnog i haotičnog načina života?

kako pronaci postici balans u zivotu

Zašto je važno pronaći balans u životu?

Stres je jedna koliko normalna, toliko i veoma destruktivna stvar. Prekomerni stres javlja se kada stres postane hroničan i ponavlja se u meri u kojoj se razvijaju simptomi. U nekom trenutku, možemo se zateći previše zauzetima, posvećenima, užurbanima, dok pokušavamo da budemo sve što treba, svima drugima - osim sami sebi. Ljudski je želeti da ljudima bude ugodnije i da dajemo, dajemo, dajemo... Tako i treba da bude, ali sve što nije umereno može imati posledice. Stoga, često se dešava da preteramo u jednom ili više aspekata našeg života, ne shvatajući cenu koju iz najbolje namere time plaćamo. Može biti teško prihvatiti da imate ograničenja, da niste nadljudski i da, iako možda volite ono što radite, ne želite da budete preopterećeni i sagorevate iz dana u dan. Važno je započeti pojednostavljivanje svog sveta i pronaći balans u životu, tako što ćete biti iskreni prema svojim ograničenjima i biti otvoreni prema drugima, kako biste cenili svoje vreme, a ujedno bili i efikasni u svom poslu. Prvi korak je pronalaženje područja u vašem životu koje je potrebno raskrčiti. Jednom kada počnete da integrišete balans u životu, tako što ćete menjati svoj dan ili raspored, osećaćete se mnogo lakše, srećnije i mnogo manje pod stresom.

Kako pronaći i postići balans u životu?

Pronalaženje zdrave životne ravnoteže, odnosno balansa u životu je teško, ali izvodljivo. Zamislite da stojite na tankom komadu drveta. Šta radite da biste pronašli balans? Njišete se. Prebacujete i raspodeljujete težinu tela ravnomerno, sa obe strane. Tako se i postizanje balansa u životu sastoji iz toga da budete fleksibilni i promenite svoj život u skladu sa okolnostima u kojima se nalazite, a ne u tome da život suočite sa krutošću i rigidnošću. Sledi nekoliko saveta i trikova, koji će vam pomoći da započnete sa pronalaženjem sopstvene životne ravnoteže i postignete balans u životu.

Napravite grafikon svog života

Kreiranje grafikona u vidu neke vrste “šablona“ vašeg svakodnevnog života, može vam pomoći da zaista vizualizujete gde provodite svoje vreme i na šta i koliko rasipate svoju energiju. Dešifrujte životna područja u vašem danu, koja bi mogla da vam oduzmu vreme ili vreme za odmor. Ukoliko ste tip osobe koja radi redovan posao od devet do pet ili duže, grafikon vam može pomoći da uvidite kada možete sebi priuštiti pauzu, pojesti nešto zdravo ili provesti nekoliko dodatnih minuta sa najbližima. Dijagram ili grafikon jednog vašeg prosečnog dana može vam pomoći da shvatite gde treba da povučete crtu i odredite prioritete za svoje zdravlje i dobrobit, kako biste pronašči balans u životu. Možda uveče, ukoliko ste tada slobodni, ubacite par minuta meditacije ili joge u svoj raspored, kako biste raščistili svoj um. Izađite u šetnju ako možete ili se bavite nekom aktivnošću na otvorenom.

Stavite svoje zdravlje na prvo mesto

Ukoliko želite da postignete zdrav balans u svom životu, napravite još jedan grafikon, ali i u potpunosti izostavite svoj posao. Umesto toga, samo ga osenčite sivom ili crnom bojom. U ovom kružnom grafikonu pogledajte gde možete dodati dodatno vreme tokom svog dana, na primer ujutru, tokom pauza i večeri. Razmislite o ustajanju ranije, kako biste imali vremena da sebi pripremite zdrav doručak. Zdrava ishrana najviše doprinosi vašem celokupnom zdravlju i životnom balansu. Nađite način da uštedite energiju dok ste na poslu, tako da vam, kada se vratite kući, dvadesetak minuta kuvanja ili šetnja ne zvuče toliko strašno.

Odvojite trenutke za sebe

Bez obzira da li sedite nekoliko sati na poslu ili puno vremena provodite na nogama, ne bi bilo loše da odvojite nekoliko minuta da se opustite ili razbistrite misli tokom napornih dana. Trenutak kada je posao sporiji ili se ne događa mnogo toga, napravite kratke pauze za vodu ili brze mini-šetnje kroz kancelariju, kako biste proteglili noge, nadisali se i relaksirali um. Dok ste kod kuće, ukoliko ste u mogućnosti, pogledajte inspirativan film ili dokumentarac ili slušajte podcast, dok, obavljate neki kućni posao. Uradite nešto za sebe, što vam se čini kao drugi svet, od onog haotičnog na koji ste navikli. Ne plašite se da se prilagodite i odvojite vreme za sebe, makar to bili samo trenuci. Na taj način ćete postići balans u životu između obaveza i momenata uživanja, a vaš um i telo će vam biti zahvalni.

Kako raditi na sebi?

Počnite malim promenama u navikama

Istraživanja pokazuju da je u proseku potrebno između 60 i 90 dana da se stvori zdrava navika. Da biste postigli balans u životu, pokušajte da primenite male, dnevne navike ili rituale ujutru, popodne i uveče. Ujutru, na primer, zategnite krevet i pospremite sobu. Popodne, dopustite sebi da imate kratku, ali slatku popodnevnu dremku, koja će vam obnoviti energiju. Studije pokazuju da čak i najkraći odmor u popodnevnim satima može povećati vašu produktivnost i energiju. Manjak sna zaista može uticati na vaše performanse na poslu, kao i drugim oblastima života. Ukoliko počnete da vodite računao tome, osećaćete se opuštenije, samopouzdanije i mnogo više usklađeni sa okolinom. Dremanje je dobar primer male, ali produktivne navike, koju možete uključiti u svoj svakodnevni život. Druge navike za pronalaženje balansa u životu mogu da uključuju makar i petominutnu meditaciju, odbijanje čitanja poslovnih e-mailova dok ste kod kuće ili pripremanje nedeljnih obroka nedeljom uveče. Sve ovo mogu biti dobri načini za početak uspostavljanja zdravog balansa u životu.

Da biste radili na zdravoj životnoj ravnoteži, te vremenom pronašli i postigli balans u životu, usredsredite se na pojednostavljivanje i umanjivanje onoga što možete. Kružni grafikoni su odličan način za postizanje vizuelnog prikaza oblasti vašeg života kojima je potrebno više pažnje i više balansa. Neizbalansiran život može rezultirati stresom i lišiti vas radosti i ispunjenja. Ukoliko, međutim, pronađete balans u svom životu i budete uravnoteženi, vaši prioriteti biće pod kontrolom, vaše psihičko i fizičko zdravlje na prvom mestu, te ćete uspevate da sve oblasti svog života postavite baš tamo gde treba, u onoj meri u kojoj treba.