Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Posesivan muškarac: 4 karakteristike koje ga odaju

Postoji niz osobina koje karakterišu posesivne muškarce, sklone kontroli. Međutim, važno je imati na umu da ovi muškarci mogu biti vrlo različiti pojedinci. Posesivan muškarac može imati potpuno različit socijalni i ekonomski status, starosnu dob, obrazovanje, verska uverenja, političke tendencije i vaspitanje. Ipak, skoro svi posesivni muškarci započinju i održavaju svoju vezu dominantnim i autoritativnim ponašanjem. Ponekad, svoje ponašanje prekrivaju suptilnim i ljubaznim gestovima, te malo po malo, sasvim neprimetno, uvuku partnera u kandže svoje posesivnosti. Problem je u tome što posesivni muškarci obično ne pokazuju svoje sklonosti ka kontroli na početku veze. Međutim, kako vreme odmiče, ove tendencije će, pre ili kasnije, isplivati na površinu. Kako prepoznati posesivnog muškarca na vreme? Postoje osnovne 4 karakteristike koje odaju posesivnog muškarca, pomoću kojih ćete moći lako da ga prepoznate, na samom početku vašeg odnosa, pre nego što bude kasno.

posesivan muskarac

Posesivan muškarac i 4 karakteristike koje ga odaju

Prvi znaci upozorenja su negativni komentari i kritikovanje partnera, koji su uvek vešto maskirani kao dobra namera. Posesivni muškarci takođe često ispituju svoje partnere o svim detaljima njihovog svakodnevnog života. Problem je u tome što žrtve posesivnih partnera vremenom na ovaj način počinju da gube svoj identitet. Vremenom, počinju da umanjuju svako ponašanje koje im uzrokuje patnju i bol, i počinju da procenjuju svaku reč koju izgovore, kako bi udovoljile svom partneru. U zdravoj meri, sasvim je normalno da se partner raspituje o vašim svakodnevnim aktivnostima ili vas zove par puta dnevno, ukoliko brine za vašu dobrobit. Ali, gde je granica? Kako prepoznati posesivnog muškarca? Srećom, postoje 4 karakteristike koje ga odaju.

Opsesivna ličnost

Posesivne muškarce najčešće karakteriše opsesivna ličnost. Žele da i imaju uvid u sve što se tiče vašeg života i čini se kao da uvek drže defanzivni stav, ukoliko ih suočite sa činjenicama koje im ne idu u prilog. Lako se naljute i ponekad možete videti koliko im je teško dok pokušavaju da obuzdaju svoju agresivnost i bes. Opsesivni muškarci imaju generalnu opsesiju time da kontrolišu gde se njihov partner nalazi u svakom trenutku, sa kime razgovara ili kakva prijateljstva ima, što se vremenom pretvara u glavni fokus veze. Uprkos tome što će mu partner reći šta radi i gde je, posesivan muškarac će se i dalje truditi da to sazna do najsitnijih detalja. Uvek će želeti da potvrdi i uveri se u to da li je istina ono što ste rekli. Ukoliko sumnjate da pored sebe imate posesivnog muškarca, morate imati na umu da smo svi mi svi slobodni i samostalni. Niko nema pravo da odlučuje sa kime možemo da se viđamo, gde da idemo ili kako da se oblačimo. Ukoliko neko to pokuša to da vam uradi, to je nepoštovanje vas i ograničavanje vaše slobode, što je jedna od karakteristika posesivnog muškarca i način kako ga prepoznati.

Ljubomora

Ljubomora je jedna od ključnih karakteristika posesivnog muškarca, koja je odgovor na duboka osećanja nesigurnosti koje on oseća, usmerena ka partneru. Dakle, njegovo nisko samopouzdanje i nesigurnost u sebe ispliva na površinu svaki put kada se oseća u opasnosti od toga da ga partner više ne voli. Plaši se da više ne bude u centru pažnje voljene osobe, čak i kada to nije istina. Drugim rečima, plaši se napuštanja. Posesivni muškarci su takođe emotivno zavisni i zaista nesigurni u sebe, te taj osećaj pokušavaju da nadomeste svojom kontrolom i posesivnošću. Većina ljudi je sposobno da takva osećanja stavi u odgovarajući kontekst i kontroliše ih. Međutim, posesivni muškarci imaju mnogo poteškoća da upravljanju njima, stoga ih lako, i u većini slučajeva, preplavi ljubomora. Izražavaju se kritičkim, kontrolišućim, pa čak i u neku ruku agresivnim ponašanjem ukoliko se osete „ugroženo“, a njihova ljubomora je jedna od prvih karakteristika koja ih odaje.

Kontrola

Ukoliko se pitate kako prepoznati posesivnog muškarca, posesivni muškarci, pored toga što zovu često i šalju mnogo poruka dnevno da bi vas suptilno proveravali, ljute se i kada im partner ne odgovorite ili se ne javite odmah. Posesivan muškarac to radi da bi znao gde ste, sa kime ste i šta radite u svakom trenutku, te ukoliko ne dobije zadovoljavajući odgovor na to, njegov um odmah počinje da paniči. Ukoliko ovo doživite sa partnerom na početku veze, savetuje se da što pre razgovarate sa njim o tome. Ukoliko on to ne može da razume ili nastavi sa svojim pokušajima da vas uhvati pod svoju kontrolu, preporučujemo vam da završite stvari, jer je velika verovatnoća da imate posla sa posesivnim muškarcem. Morate znati da su vaš mobilni telefon i vaši nalozi na društvenim mrežama vrlo privatna stvar. Samim time, niko nema prava da kontroliše i ima uvid u vaše pozive ili poruke sa bilo kime, pa ni vaš partner. Imate pravo na svoju privatnost. Jedan od načina kako prepoznati posesivnog muškarca, jeste ukoliko on pokuša da zahteva da ima uvid u vašu privatnost, uz razne izgovore, a ukoliko ga odbijete, dobijete burnu reakciju. Posesivnog muškarca karakteriše bes usled nemogućnosti kontrole.

Posesivnost

Živeti sa posesivnim muškarcem je praktično nemoguće. Posesivan muškarac potčinjava i potiskuje želje i osećanja partnera. Pored toga, kao što i sami možete pretpostaviti, posesivni muškarci imaju tendenciju da vole partnera na izuzetno posesivan i sebičan način. To znači da partnera smatraju svojom „imovinom“ i odlučuju umesto njih, ne uzimajući u obzir ono šta partner zaista želi. Ukoliko se to duže nastavi, ova karakteristika posesivnog muškarca može dovesti do oblika psihičkog i emotivnog zlostavljanja, kada čak i žrtvi posesivnog muškarca može biti teško da objektivno sagleda stvarnost. U ovim slučajevima je najvažnije eliminisati koncept „pripadnosti“ ljubavi. Pored toga, moramo eliminisati uverenje da je ljubomora oblik demonstriranja ljubavi. Ljubav nije posedovanje, potreba, niti kontrola. Ljubav se sastoji iz slobode, nesebičnosti, poštovanja i poverenja, stoga gde god da toga manjka – nije prava ljubav. Upravo zbog toga je važno uspostaviti određene granice u vezi, jer ljubav ne opravdava sve, a to je upravo ono čime će posesvivan muškaraca pokušati da opravda svoja (ne)dela. Voli vas, i „samo vam želi najbolje“. Važno je da vas partner voli takve kakvi jeste, ali pre svega da ceni i poštuje vaše želje, privatnost i slobodu.

Posesivni muškarci ukratko

Generalno, posesivan muškarac suptilno će vremenom odvajati svog partnera od svojih hobija, posla i prijateljstva. Posesivan muškarac ne želi da njegov partner ima bilo kakve interese, koje on ne može da kontroliše. U ekstremnim slučajevima, posesivni muškarci mogu takođe postati i verbalno ili fizički nasilni. U ovim situacijama, najvažnije je da što pre potražite stručnu i pravnu pomoć. Trebali biste uvek imati na umu da su ljubav, poštovanje i želja da pomognete partneru u napretku najvažnije stvari u vezi. Stoga, važno je naučiti kako prepoznati posesivnog muškarca na vreme, što možete uraditi pomoću ove 4 karakteristike koje ga odaju.