Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Da li je ono što osećate strast ili opsesija?

Strast i opsesija su dve stvarnosti i dva intenzivna osećanja, koja na prvi pogled možda nemaju mnogo toga zajednilkog, ali između kojih je granica zapravo vrlo tanka. Kada su u pitanju i strast i opsesija, osoba koja oseća neko od ova dva osećanja je veoma motivisana da uloži veliki napor u osobu ili vezu prema kojoj gaji neku od ovih vrsta emocije. Međutim, dok vas strast navodi da rastete, razvijate se i unapređujete se, opsesija negativno utiče na Vaš život, kao i Vaše psihičko i emotivno stanje. Strast ima svetlu i tamnu stranu. Vaša strast može vrlo neprimetno preći granicu opsesije, te umesto da bude izvor radosti, ona se pretvara u začarani krug nezadovoljstva. Da li strast može vremenom preći u opsesiju? Kada se prelazi linija između strasti i opsesije? Da li je ono što osećate strast ili opsesija? Saznajte u nastavku.

strast ili opsesija

Strast ili opsesija?

Strast i opsesija su dve slične emocije, koje su takođe poprilično različite. Strast odgovara velikom protoku emotivne energije, koji dovodi do toga da osoba izađe iz svoje zone komfora, premaši svoje granice i očekivanja i daleko dalje. Opsesija, međutim, paralizuje volju ili smanjuje njene granice. Dakle, strast i opsesija su bliske stvarnosti. Drugim rečima, jedan odnos može započeti iz puke, snažne strasti, a zatim vremenom preći određenu granicu i pretvoriti se u opsesiju. Zato bi se jednostavnije moglo reći da je opsesija zapravo - višak nekontrolisane strasti. Može se i reći da su strast i opsesija dve strane iste medalje. Obe ove subjektivne stvarnosti satkane su od velikog emotivnog angažmana, ulaganja, kao i maksimalne pažnje i fokusa. Međutim, jedna predstavlja konstruktivnu, a druga destruktivnu stranu ljubavi.

Da li je ono što osećate strast ili opsesija? Gde je granica? U mnogim slučajevima, strast i opsesija slede liniju kontinuiteta, koju diktiraju spoljni faktori. Sve obično započinje nekom aktivnošću koja vam se dopada, u koju ste investirani i u kojoj iznenada pronalazite puno radosti. Strast koju osećate prema nečemu ili nekome tada vas navodi da puno vremena posvetite određenom “zadatku” i nastojite da ga poboljšate postavljanjem sve viših parametara za njegovo usavršavanje ili ostvarivanje. Zatim dolazi dostignuće, a zajedno sa njime, priznanje za takvu aktivnost, kada bi problemi mogli početi. Ispostavilo se da spoljna validacija zapravo može biti negativan faktor. Ono što je nekada bilo spontano i zabavno, sada je aktivnost koja se koristi za dobijanje pozitivnog potkrepljenja od drugih. Više ne uživate u procesu, već samo u rezultatu. Želite sve više i više, situacija počinje da vas okupira i kao da nikada niste u potpunosti zadovoljni. To je jedan od načina kako strast počne da se pretvara u opsesiju.

Začarani krug opsesije?

Kada postanete opsednuti određenom osobom ili aktivnošću, zbog osećanja, reakcije ili rezultata koji dobijete, radost koju je strast prema nekome ili nečemu izazivala, pretvara se u brigu. Počinjete da zavisite od te osobe ili aktivnosti, postajete nemirni i pod stresom. U stvari, neke studije pokazuju da opsesija može čak dovesti do neetičkog ponašanja. Kao rezultat, strastvena potreba izmiče kontroli i pretvara se u opsesivnu strast praćenu nemirom, pa čak i frustracijom. Ova zavisnost nije više samo emotivna, već i fizička. Zadovoljstvo koje osećate preplavi vaše telo dopaminom i postaje zavisnost, odnosno opsesija. Tu su odjednom napori, čak i iscrpljenost i neizvesni rezultati.

Da li je ono što osećate strast ili opsesija?

Najrealniji i najpouzdaniji način na koji možete utvrditi da li je ono što osećate strast ili opsesija jeste kontrola. Strast se teško može kontrolisati, ali opsesija je potpuno nekontrolisana. Psiholozi su odvojili dve različite vrste strasti, od kojih je jedna osnova za opsesiju. Harmonična strast je dobra, a opsesivna strast loša. Ukoliko osećate strast, znači da učestvujete u aktivnostima i ljudima u kojima uživate, koje smatrate važnima i na koje trošite znatnu količinu vremena. Najvažniji aspekat harmonične strasti je da to radite isključivo iz svoje slobodne volje. Možete početi i zaustaviti se kad god poželite ili kada god to ima smisla, odnosno strast ne izgleda kao zavisnost. S druge strane, ukoliko osećate opsesiju, odnosno opsesivnu strast, prešli ste na tamnu stranu strastvenosti. Teško ih je razlikovati, jer je mnogo sličnosti između opsesivne i harmonične strasti - provodite znatnu količinu vremena radeći nešto u čemu uživate i što smatrate važnim. Međutim, kada strast preraste u opsesiju, više nemate kontrolu nad njom. Ne možete započeti i zaustaviti u tome se kada želite. Postajete zavisni od uzbuđenja kojim se hranite. Počinjete da dajete prednost svojoj strasti, u ovom slučaju opsesiji, nad ostalim aktivnostima i obavezama. Kada ne možete da se uključite u to, postajete nemirni i frustrirani. U tom slučaju, vaša strast je upravo prešla tu tanku granicu između strasti i opsesije, te Vam pruža odgovor na pitanje da li je ono što osećate strast ili opsesija.

Ne dozvolite da se strast pretvori u opsesiju

Razmislite o nekih stvarima prema kojima ste strastveni, bilo da je to vaš partner, veza, ljubav, posao, hobi… Na koju stranu tanke linije padaju vaše strasti? Da li je ono što osećate strast ili opsesija prema nekome ili nečemu? Razmislite dobro, uz pomoć naših smernica. Iako strast može biti izvor radosti i ispunjenja, važno je biti pažljiv, te ne dopustiti da pređete granicu strasti te da Vam Vaša strast postane fiksacija. Kako da održite svoju strast skladnom i zdravom? Kako da sprečitite da se strast pretvori u opsesiju? Nije lako osloboditi se prekomernog viška strasti i motivacije koju osećate, ali na tome morate poraditi. Uvek preispitajte svoje akcije koje preduzimate iz strasti, kako ne biste upali u ovu lukavu zamku. Ne zaboravite da zastanete i zapitate se: “Da li je ono što osećam strast ili opsesija?”