Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Zašto mi toliko nedostaje?

Zašto mi toliko nedostaje? Da li je normalno da mi toliko nedostaje? Hoće li ikada prestati da mi nedostaje? Da li ste ikada sebi ili prijateljima postavljali ovakva pitanja? Ne brinite, ovo su vrlo česta pitanja i sasvim normalna osećanja! Kad se romantične veze završe, teško je da vam ne nedostaje osoba sa kojom ste proveli toliko vremena i u koju ste uložili toliko truda, emocija i ljubavi. Možda vam je ta osoba billa najbolji prijatelj, romantični partner, možda i jedno i drugo, a verovatno je postala veliki deo vašeg života, te vam sada užasno nedostaje. Možda se osećate kao da niste svoji ili upotpunjeni bez te osobe. Ali, taj odnos je sada završen. Možda je to bila zdrava veza, možda i toksična. Možda niste sigurni zašto se završila ili ste čak vi bili ti koji ste stavili tačku na nju, ali ne možete da se oduprete nedostajanju koje osećate. Moguće je čak i da nikada niste bili u ozbiljnoj vezi sa ovom osobom, ali da su neka vrlo jaka osećanja postojala bez obzira na to. Možda mislite da ne bi trebalo da se osećate onako kako se osećate. Ne osećajte se krivima - sasvim je normalno da vam voljena osoba nedostaje, čak i ukoliko je ne želite nazad. U ovom članku ćemo istražiti šta je nedostajanje, šta zapravo znači kada vam nedostaje voljena osoba, kao i ponuditi savete ukoliko se osećate izgubljeno, te ne znate kako da se nosite sa bolom koji izazivaju žudnja i nedostajanje, iako vam je srce slomljeno.

zasto mi nedostaje

Šta je nedostajanje i zašto nam neko nedostaje?

Nedostajanje je jedna u nizu emocija koje osećamo kada nam fali prisustvo osobe koja nam je mnogo značila, kada smo odvojeni od nje, bilo da je to usled fizičke udaljenosti ili zato što je veza sa tom osobom prekinuta. Studija iz 2010. godine otkrila je da su ista područja mozga koja su aktivna kada se zavisnik odvikava od droge i drugih opijata ili supstanci, bila aktivna i kada su ljudima bile prikazane fotografije njihovih bivših partnera, koji im nedostaju. Ovo sugeriše da je ljubav zaista slična zavisnosti, a istraživači su nagovestili da je verovatno da će svaki čovek tokom svog života doživeti neki oblik zavisnosti od ljubavi. Nedostajanje se događa prirodno, van naše kontrole, a naša tela se, pored emocija i razuma, zbog toga podvrgavaju turbulentnim promenama. Naše telo proizvodi određene hemikalije, a proizvodnja tih istih hemikalija se ubrzava kada nekoga volimo. Dakle, kada tu osobu više ne vidimo, odnosno kada smo prošli kroz raskid, naše telo u suštini doživljava „kriziranje“, koje dovodi do užasno snažnog i neprijatnog osećanja „nedostajanja“.

Da li je normalno da mi toliko nedostaje?

Kada ostanete bez nekoga koga ste voleli, pogotovo nekoga koga na neki način volite i dalje, verovatno ćete o toj osobi puno razmišljati, što je sasvim normalno. Mozak pokušava da obradi promene koje su se dogodile, uz dodatan stres usled razdvojenosti. Primamljivo je razmišljati o tome šta ta osoba sada radi, kako provodi vreme, da li je pronašla nekoga novog, da li i ona razmišlja o vama i da li i vi njoj nedostajete, koliko i ona vama. Kada vam neko nedostaje, možda često razmišljate o tome kada ste se prvi put upoznali i kako ste se zaljubili, dok vrtite sve lepe uspomene koje ste imali u svojoj glavi. Ovo bi moglo stvoriti idealizovan pogled na tu osobu i odnos u celini, a onda vam na kraju nedostaje idealizovana verzija, čak i više nego realna stvar. Postoje i određene prilike tokom godine, koje bi takođe mogle pojačati osećaj da vam neko nedostaje. Rođendani i druge posebne prilike koje biste inače provodili zajedno, kao i Dan zaljubljenih kada drugi parovi slave svoju ljubav, mogu pogoršati nedostajanje koje osećate. Zapamtite da je u redu je osećati se ovako. Pokušajte da se obratite prijateljima, kako biste lakše prebrodili trenutke kada vam je teško da se nosite sa nedostajanjem koje osećate. Većina ljudi se tako oseća nakon raskida. Svima nedostaje ta osoba, taj odnos, koji su sada izgubili. Nauka nam takođe pokazuje da naša tela prirodno reaguju na ovaj način kada se veza završi, stoga ne možemo sprečiti da se te reakcije dogode. Tako da, da - normalno je da vam neko toliko nedostaje.

Kako da prestane da mi nedostaje?

Verovatno se takođe pitate, da li će mi on ili ona zauvek ovoliko nedostajati? Da li će ovaj osećaj ikada izbledeti ili nestati? Da. Možda trenutno imate osećaj kao da će vam zauvek nedostajati. Možda mislite da se vaš ljubavni život nikada neće poboljšati. Ali, doći će trenutak kada će nedostajanje jednostavno prestati. Krenućete dalje, a na kraju, možda čak i pomislite: „Drago mi je što je sve ispalo tako.“ Život je dragocen, a imamo samo jedan. Moramo ga maksimalno iskoristiti, u čemu nas nedostajanje može kočiti, stoga, sledi nekoliko koraka koji bi vam mogli pomoći u procesu oporavka, kako bi nedostajanje u nekom momentu prestalo.

Budite objektivni

Često vam nedostaje neko ko ga ste zapamtili kao idealnog partnera - bolju verziju te osobe, nego što ona to zapravo jeste. Teško je to učiniti, ali pokušajte da se setite svih aspekata veze i osobe, a ne samo onih dobrih. Ljubav i odnosi su složeni, te čak i u zdravim vezama biće uspona i padova. Pokušajte da se setite da je bilo i loših stvari, koje su verovatno i dovele do udaljavanja i nedostajanja, kako ne biste idealizovali ono što ste imali i pogoršali nedostajanje koje osećate.

Otvorite se novim iskustvima

Ukoliko vam neko jako nedostaje, te ne znate kako da se rešite tog osećaja, ovo bi moglo biti zaista dobro vreme da odete na neko novo mesto ili isprobate nešto novo. Steknite nove prijatelje, pronađite nove omiljene hobije, radite ono što ste oduvek želeli, a nikada niste radili, te preokrenite svoj fokus. Bavljenje novim sportom zaista bi moglo da vam pomogne, jer je to aktivnost na kojom možete da se okupirate nekoliko puta nedeljno, ispraznite višak negativne energije, koja će vam takođe omogućiti da upoznate druge ljude. Ako sport nije za vas, možda je vreme da pronađete novi hobi. Stvorite sebi neke dostižne ciljeve, kako biste mogli da se usmerite ka nečemu drugom. Kada postignete svoje ciljeve, možete osetiti isti nalet endorfina i osećaj ispunjenosti, koji vam je veza ili osba koja vam nedostaje pružala.

Dajte sebi vremena

Ovo je možda „kliše“, ali zaista je tako. Kao što ljubav koju ste osetili i veza koju ste imali nisu nastale preko noći, tako ni ta osoba neće prestati da vam nedostaje preko noći. Slomljeno srce je nešto na čemu se mora raditi i o čemu se mora razgovarati, a vreme samo po sebi pomaže u zaceljivanju rana. Ne osećajte se loše ako su se stvari popravile, a onda dođe dan kad vam ponovo nedostaje. To je sasvim normalno, ali čim se broj dana tokom kojih je nedostajanje prestalo povećava, znaćete da ste na dobrom putu. Samo dajte sebi vremena.