Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Zaglavljeni u "juče": 6 razloga zašto partner stalno pominje prošlost

"Upomoć! Zašto stalno priča o prošlosti? Ništa što radim nikada nije dovoljno dobro." Zvuči poznato? Jedna tema koja se ponavlja kod mnogih mojih parova je problem konstantnog ponavljanja suštinski istih sukoba i konstantnog pominjanja prošlosti u vezi. Ne volimo da generalizujemo, jer nismo svi isti, ali ovakve primedbe definitivno se češće mogu čuti od muškaraca. Na primer: “Zašto ona stalno pominje nešto što sam zgrešio pre godinu dana? ", "Uvek mi nešto zamera" Ili "Ne razumem kako jedna sitnica može izazvati raspravu o nečemu što se dogodilo pre nekoliko meseci." Dakle, sigurno tražite objektivno objašnjenje toga zašto vaša lepša ili jača druga polovina stalno pominje prošlost, koje će vam pomoći da je bolje razumete i shvatite šta vam to zamera, zar ne? U nastavku, otkrivamo 6 razloga zbog kojih dolazi do ovakvih situacija, kao i kako ih rešiti za sva vremena, te ostaviti prošlost tamo gde joj je i mesto – iza nas.

"Kopanje po prošlosti" u vezi i zašto partner stalno pominje prošlost?

Ono što smo mi ili naši partneri uradili u prošlosti može baciti senku na našu sadašnjost, ako to dozvolimo. Najčešći trenuci kada parovi počnu da kopaju po prošlosti je tokom svađa. Kada tenzija raste, iskušenju da se oživi prošlost može biti teško za odoleti. Ali, rezultat toga je retko kada ono čemu se nadamo da ćemo time postići. Umesto toga, to ne menja ništa, već samo dodatno “podgreva” negativna osećanja koja su već prerasla u sukob. Ukoliko partner stalno pominje prošlost, možemo se osećati kao da se naš napredak i trud ne vide ili kao da ćemo zauvek biti “na stubu srama” i slušati iste pridike zbog jedne greške iz prošlosti, stoga ova navika može biti veoma iritantna i štetna po odnos. Ali, kao i uvek, i iza nje se uvek krije realan razlog, koji treba razumeti da bi se prošlost jednom za svagda prevazišla.

zasto partner stalno pominje proslost

Koristi prošlost kao oružje

Prethodne greške se, nažalost, često koriste za manipulaciju ili povređivanje partnera, posebno kada osoba oseća da „gubi“ trenutnu raspravu. Ukoliko je partner defanzivan, oseća se napadnuto ili nema gde drugde da se okrene sa svojim obrazloženjem i argumentima, može pribeći “kopanju po prošlosti”, podsećajući vas na nešto što ste loše ili pogrešno učinili u prošlosti. To je stari „Da, pa nisi ni ti cvećka da mi držiš predavanja!“ pristup izbegavanju krivice. U ovom slučaju, pokušajte da promenite svoj pristup, kako biste zaobišli ovaj odbrambeni mehanizam.

Želi promenu

Ukoliko nešto što ste ranije uradili još uvek opterećuje vašeg partnera ili to i dalje ponavljate, a vašem partneru to smeta, možda će nastaviti da pominje ovaj prastari problem u nadi da će vas to sprečiti da se situacija ponovi. U stvari, na ovaj način, partner pokušava da vas natera da se promenite, tako što vam ne dozvoljava da na to zaboravite. Problem je u tome što stid i kopanje po prošlosti nisu najbolji motivatori. Sve što će to učiniti jeste da vas natera da se osećate loše i stvori odbojnost prema naporu da napravite promenu. Pokušajte da objasnite partneru da to nije ispravan način da vam ukaže na greške, a vi se potrudite da svojim delima dokažete da za time više nema potrebe.

Problem nije rešen u prošlosti

Kada se određen problem u vezi reši u potpunosti, o tome više neće biti potrebe razgovarati. Ili, ako slučajno dođe do toga, neće biti na emotivan ili neprijatan način. Činjenica da partner konstantno pominje prošlost znači da je to pitanje verovatno ostalo nerešeno, barem u njegovim ili njenim očima. Ili ste možda imali diskusije potrebne za rešavanje ovog pitanja u praktičnom smislu, ali još uvek niste zalečili emotivnu ranu. U svakom slučaju, porazgovarajte sa partnerom o tome da li postoji još nešto čime se treba pozabaviti po tom pitanju, da biste ga konačno ostavili iza sebe, u prošlosti.

Nesigurnost

Najverovatnije je da se, kada odbrambeno pokreće priču o prošlosti, osoba oseća nesigurno u vezi i ne dobija nešto što joj je potrebno. Možda vaš partner ne zna tačno šta mu nedostaje, ali nešto može uzrokovati da se oseća nesigurno u vezi vaše veze, te pominjanjem prošlosti pokušava da vas podseti na to kakve su stvari nekada bile (u pozitivnom smislu) ili pominje negativne stvari iz prošlosti, za koje se plaši da će uticati na vašu sadašnjost i budućnost.

Nezadovoljstvo vezom

Nezadovoljstvo ima tendenciju da se manifestuje na razne načine, a jedan od njih je konstantnim pokretanjem svađa i fokusom na sve ono negativno što nas frustrira. Ukoliko vaš partner nije zadovoljan vašom vezom, a ne zna kako to kvalitetno da iskomunicira, na ovaj način možda želi da vam ukaže na sve ono što mu/joj smeta, što ga/je iritira kod vas i u vašoj vezi. Ponekad, suština je u potpunosti validna, samo pristup nije produktivan, kao u slučaju konstantnog pominjanja svega negativnog što ste radili u prošlosti.

Posledice rešenog problema

Žene su sklone emocionalnom procesuiranju dok se eksterno izražavaju, dok muškarci, s druge strane, često teže unutrašnjem procesuiranju, a tek onda biraju emotivno/eksterno izražavanje. Ni jedan od ova dva načina nije ispravan ili pogrešan, ali obično radimo na rešavanju problema potpuno drugačije. Stoga, "negativnost" i “kopanje po prošlosti” zapravo mogu biti samo još uvek neobrađene emocije koje su tu kao posledica problema iz prošlosti koji je rešen racionalno, a sve što trebate učiniti u tom slučaju je da se potrudite da to ne shvatate lično i date partneru vremena i prostora da ga prevaziđe i na emotivnom nivou.

Kako postupiti kada partner konstantno pominje prošlost?

Vratite fokus diskusije na trenutno pitanje

Ukoliko vaš partner iz bilo kog razloga tokom rasprave pokušava da vraća razgovor na stvari iz prošlosti, samo nastavite da usmeravate tok priče na ono što je prvobitno izazvalo svađu. Jednostavno recite nešto poput: „To nije problem o kojem trenutno razgovaramo. Fokusirajmo se na… ” Nastavite da insistirate da se drže dotičnog pitanja, a naglasite da se prošlošću možete pozabaviti nakon toga.

Dogovorite se za priču o prošlosti

Ukoliko vam se čini da je vašem partneru zaista važno da popričate o očigledno nerešenim stvarima iz prošlosti, možete pristati da o njima razgovarate kasnije, tako da to ne ometa stvar koju sada želite da rešite. Samo recite: „Cenim što želiš da razgovarate o tome, ali sada nije pravi trenutak. Zašto ne bismo seli i porazgovarali o tome sutra uveče? "

Uvažite partnerova osećanja

Ako vaš partner konstantno pominje situacije iz prošlosti, postoji velika šansa da i dalje to nisu prevazišli i da ih to muči na emotivnom nivou. Stoga je važno da govorite i radite stvari koje uvažavaju ta osećanja, ali onda ga/je možete podsetiti da je to novi problem. Ne govorite stvari poput: "Rešili smo to, zašto moramo ponovo da pričamo o tome?" Možda ste o tome razgovarali, ali to ne znači da je vašem partneru to donelo olakšanje.

Zajedno potražite rešenja

Kada god postoje problemi u vezi, ključ za njihovo rešavanje je otvorena komunikcija i zajednički pristup. Morate da radite kao tim da biste pronašli rešenja za probleme iz prošlosti, koji su očigledno iz nekog razloga i deo sadašnjosti, kako bi se vaš odnos vratio na zdravije mesto - nešto što biste oboje želeli. Stoga, uvek zapamtite da ste vi i vaš partner zajedno tome, a ne jedno protiv drugog.