Upoznavanje za uspešne muškarce i lepe devojke - Lepotica i Zver

Zdrave i nezdrave muške osobine

Muškarci žele da budu „muževni“, a žene sa „pravim“, muževnim muškarcem. Ali, šta ovo zapravo znači? Koje bi zdrave muške osobine i karakteristike muškarci trebali da imaju? Što se tiče karakteristika i osobina polova, oni su izuzetno podeljeni. To ne znači da su muškarci i žene isti i da zahtevaju iste potrebe. Ali, na kraju dana, ono što ne shvatamo je da svaka žena i muškarac imaju i ženske i muške osobine. Ovo je nešto protiv čega se ne možemo boriti - jedina razlika je u tome što svi naginju na jednu stranu više nego na drugu. Žene imaju potrebu da budu nežnije i emotivnije, dok muškarci neprestano imaju izazov da budu „muževniji“, bilo da se radi o konfrontaciji, dominaciji ili konkurentnosti. Koje su to poželjne i nepoželjne, odnosno zdrave i nezdrave muške osobine? Saznajte u nastavku.

muske osobine

Ženske i muške osobine

Čitajući ovo, na umu verovatno već imate stereotipnu predstavu o tome šta su „ženske“, a šta „muške“ osobine i karakteristike ličnosti. Na ženstvenost se kod žena gleda kao na negujuću, emotivnu i kreativnu. Ali, kada ove osobine poseduje muškarac, on se smatra preemotivnim, osetljivim i slabim. Da bi se borili protiv ovih negativnih zabluda, većina muškaraca često bira nezdrave muške osobine kao što su konkurentnost i dominacija. Umesto da razumeju svoju nežniju stranu, obrade je i prihvate, njihov strah i nesigurnost zbog društvenog pritiska teraju ih da radije odaberu nezdrave muške osobine.

Zdrave muške osobine

Šta čini jednog muškarca? Koje su to pozitivne i zdrave muške osobine, odnosno karakteristike tipičnije za muški pol?

Samopouzdanje

Ljubav prema sebi i samopouzdanje su „must have“. Verovatno ste pročitali gomilu članaka koji govore o tome koliko su samopouzdanje i samopoštovanje važni. Ipak, izuzetno je teško to postići. Kada rastete u okruženju koje vas tera da ispunite određenu normu „muževnosti“, teško je ostati u potpunosti veran sebi. Stoga je samopouzdanje zdrava muška (i ženska) osobina, sa kojom se mnogi muškarci često, nažalost, bore.

Odgovornost

Ne, ne morate da postanete ultra ozbiljan muškarac, koji u svakom trenutku razmišlja tri koraka unapred. Odgovornost je više od donošenja pametnih izbora. To je takođe je preuzimanje odgovornosti za sopstvene greške. Svi grešimo, ali poricanje grešaka ili prebacivanje krivice nije zdrava muška osobina.

Stabilnost

Ne govorim o novcu, jer da se razumemo, ko je danas finansijski stabilan? Baš tako. Ono o čemu govorim je emotivna i mentalna stabilnost. Iako ovo možda zvuči jednostavno, pronalaženje unutrašnje ravnoteže je ogroman izazov. Da biste posedovali ovu zdravu mušku osobinu, morate proći kroz svoje unutrašnje strahove i izazove.

Samostalnost

Biti samostalan i nezavisan muškarac ne znači da muškarac ne sme da zavisi od bilo koga drugog. Možete tražiti pomoć od drugih i dalje biti „muškarac“. Ne treba da vas iseljavaju iz roditeljske kuće da biste bili nezavisni. Nezavisnost znači biti u stanju da brinete o svojim osnovnim potrebama i donosite odgovorne odluke.

Hrabrost

Svi mi imamo svoje strahove, stvari koje nas sprečavaju da idemo napred. Biti hrabar nije uvek lako. Ali, suočavanjem sa svojim strahovima, jačate ko ste kao osoba. Ne zaboravite – hrabrost nije ne plašiti se uopšte, već biti uplašen, a svejedno to uraditi.

Nezdrave muške osobine

Šta je sa nezdravim muškim osobinama? U nastavku, slede nezdrave muške osobine kojih biste trebali naučiti da se oslobodite, jer nisu zdrave po vas, čak i ako ste celog svog života bili prisiljeni da se uklapate u taj format „muževnosti“ i „stereotipičnih muških osobina“.

Kontrola

Kada je neko nesiguran u sebe ili svoju okolinu, potrudiće se da pokuša da kontroliše ljude i situacije oko sebe. Kontrola je ogromna crvena zastavica i za muškarce i za žene, i znak da u njima postoje duboko nerešena pitanja. Muškarci češće doživljavaju pritisak da drže sve konce u svojim rukama u svakom trenutku, što je prosto nemoguće.

Dominacija

Slično prošloj nezdravoj muškoj osobini, muškarac koji nije siguran u sebe i svoju „muževnost“, možda ne oseća da mu se poklanja dovoljno poštovanja u određenim aspektima svog života, te oseća potrebu da bude dominantan prema svom partneru, kolegama ili prijateljima. Iako je normalno da je jedna osoba dominantnija od druge, postoje granice. Dominacija se vrlo lako može pretvoriti u oblik nezdrave kontrole kod muškaraca.

Agresija

Ovo je nešto ozbiljnija muška osobina. Većina ljudi koristi agresiju kada pokušavaju da nadoknade nešto što osećaju da im nedostaje, a ne znaju to da iskažu na zdraviji način. Postoji veliki pritisak na muškarce da budu „muževni“. Ako muškarac nema pozitivan primer zdravih muških osobina, onda se bori da shvati šta je zapravo muškost. Njihova nesigurnost i frustracija mogu dovesti do eksplozivnog i nasilnog ponašanja.

Kompetitivnost

Svi smo mi ponekad malo konkurentni. Tako je izgrađeno naše društvo - dizajnirano je tako da se uvek takmičimo sa drugima, kako bismo bili „na vrhu“, šta god to značilo. Ali, postoji tačka u kojoj zdrava konkurencija postaje opsesija, a ova osobina češće je izražena kod muškog pola. Ovo takođe potiče iz nesigurnosti i uverenja da niste vredni ukoliko niste bolji od drugih, što je apsolutno netačno. Vaša vrednost se ne ogleda u poređenju sa drugima.

Manjak podrške

Da, žene su češće te koje imaju izražen „majčinski instinkt“ i bolje su u direktnom iskazivanju empatije i emocija od muškaraca. Međutim, to ne znači da to mora biti tako. U filmovima ćete uvek videti „kul“ momka, koji nikada nije mario za bilo koga drugog, osim za sebe. Klimaće glavom i reći će „oh, kul“, dok čačka svoj telefon, ali zapravo ne sluša. Samoživost i hladnoća nisu kul, niti „muževne“ osobine - sve što to pokazuje je da je osoba ravnodušna i egoistična. U redu je zagrliti nekoga, utešiti nekoga ili biti emotivan, a i dalje biti „muževan“.